Tort dla psa

Hejka naklejka! Z racji tego, że dziś obchodzę swoje 3. urodziny, człowieki zdecydowały, że zrobią mi własnoręcznie psi tort! Najbardziej do gustu przypadł im ten według przepisu Piesologii. Dzisiaj pokażemy Wam, jak go zrobić.

Psi tort urodzinowy. Czego potrzebujemy?

  • buraka,
  • serek mascaropne. My użyliśmy zwykłego, natomiast w oryginalnym przepisie jest ten w wersji light,
  • psie przekąski. My użyliśmy gotowych, posiadanych przez nas.
Psi tort. Potrzebne składniki

Najpierw obieramy buraka, a następnie kroimy na małe kostki i gotujemy do miękkości. Do miski wkładamy połowę zawartości opakowania serka mascarpone, a także ugotowanego buraka i blendujemy, albo dokładnie mieszamy. Z wymieszania wszystkich warstw musi powstać w efekcie jednolita masa.

Następnie bierzemy miskę/opakowanie po serku/jogurcie, które posłuży nam jako forma do naszego tortu. My, identycznie jak pani Kasia z Piesologii, użyliśmy opakowania po serku mascarpone. W pojemniku nakładamy warstwowo: drugą połowę serka, masę serkowo-buraczaną, potem pokruszone ciasteczka, a na sam koniec masę serkowo-buraczaną. Ostatnia warstwa powinna być w miarę stabilna, ponieważ stanowić będzie podstawę tortu.

Gdy wszystkie warstwy masy ułożymy w pojemniku, tort wstawiamy do zamrażarki. W naszym przypadku mrożenie trwało ok 3 godziny. Po wyciągnięciu opłukaliśmy foremkę ciepłą wodą, aby łatwiej było torcik wyjąć. Na sam koniec pozostaje nam już tylko ustrojenie torcika według własnego uznania. My jako przykład – udekorowaliśmy tylko górę, smaczkami w kształcie obwarzanek „Loopies”, oraz małymi kulkami z Naturea.

Torcik bardzo mi smakował, niestety nie zjadłem całego naraz. Właściciele podzielili mi go na cztery części i będą dawać po kawałku.

Jak podoba Wam się torcik? Zrobicie swojemu psiakowi? Ja mogę określić go jednym zdaniem: PYSZOTKA!

łapa, Olga&Drynio

PS: Widzieliście nasze akcesoria dla psów i psiarzy? Koniecznie zajrzyjcie TUTAJ!